koffiegek.nl    
 
Weblog koffiegek.nl
Thee
Zetwijze
Thee landen
Technieken
Evenementen
Accessoires
Overige
Servies
Contact koffiegek.nl

Dutch Tea Championship


Tip ons!

 

 

 
Accessoires | 29-12-2010 | Kasia
Jamu: de Indonesische heilzame Thee

Bij mijn laatste rondreis twee weken geleden door het prachtige, helaas wel toeristische eiland Bali, was ik natuurlijk erg benieuwd naar het ontdekken van wellicht een thee traditie in IndonesiŽ. 

Bali is een vruchtbaar eiland, waar alles groeit, van de schilderachtige rijstvelden tot de rauwe koffie bonen, verse vanille, kruidnagel ( die je kunt ruiken in de 'kretek'sigaretten) en cacao. Maar geen thee struik te bekennen. Natuurlijk wist ik dit al een beetje door de geschiedenis en kennis van thee plantages, maar toch ben ik altijd opzoek naar verborgen smaken en schatten. 
Als liefhebster van tevens prachtige kruiden infusies, onder de volksmond bekent als 'Kruidenthee', kon ik al snel wel hele interessante melanges proeven. Bij aankomst de eerste dag in Ubud, schonk Ketut ( bekende naam in Bali) mij een heerlijke verwarmende thee, die ik al van verre kon ruiken. Mooie aromatische kardemom, gember, kaneel, jasmijn, en nog meer ingrediŽnten, die mijn zintuigen prikkelden. Bij het vragen naar de exacte ingrediŽnten kreeg ik een vriendelijke, bescheiden, doch strenge glimlach: 'it is a home secret recipe, Madam' en ja, gelijk hebben ze ook. 
De volgende ochtend een hele sterke, knalgele gember achtige thee met duidelijk Kurkuma. Ik was een beetje misselijk, de jetlag hakte er pittig in na 31 uur reizen door slechte weersomstandigheden ( lees: sneeuwstormen!) en van -5 naar +35 graden te gaan. Nu schonken Made en Wayan mij de gele thee, 'good for the stomach Madam'. Hoe wisten zij dat ik misselijk was? Bali, blijft magisch. En ja hoor, de thee was scherp, pittig, wat een sensatie....en mijn misselijkheid? Weg! Deze thee was geweldig. 
En zo ontdekte ik nog meer mooie kruiden mixen, anders dan wij kennen, zo precies afgestemd en sommige vrouwen vertelden mij dat het ook als ingrediŽnt in haaroliŽn, crŤmes en lotions wordt gebruikt. 
Bij terugkomst in Nederland, onder het genot van natuurlijk mijn vertrouwde overheerlijke jasmijn thee samen met een goede vriend, hadden we het over Bali. Zijn huwelijksreis heeft hij daar gehouden, en het eerste wat hij zei: die Jamu was geweldig elke ochtend, ken je dat? Hun traditionele kruidenthee, heel bijzonder. Er ging een lichtje bij mij branden.....was dat wat ik ook had gedronken?Bij verder praten en smaken die naar boven kwamen, als kok is hij ook scherp daarin, was het idd hetzelfde: Jamu.
In Nederland nog niet te verkrijgen, kan er weinig van vinden. Maar zodra ik Indo's of half Indo vrienden spreek, komt er gelijk een brede glimlach op hun gezicht: zij kennen het. Het geheim voor hun eeuwige jeugd en prachtige huid. 
Ik ga meer onderzoeken, voor ons Nederlanders, en kom wie weet snel met eigen Jamu melanges, want ik denk dat wij dit heerlijk zouden kunnen gebruiken!
(Bron foto:Jamu-kruidenvrouw op de Prawirotaman markt in Yogyakarta, Java  Portraits of Asia)


Reageer op dit bericht >

 
Op 03-01-2018 om 07:21 uur, schreef Will het volgende:
Volgens mij helpt Temoe Lawak tegen jeugdpuistjes
 
Op 20-07-2017 om 06:45 uur, schreef Emelie het volgende:
Ik ben ook op zoek naar jamu thee. Bij een toko gevraagd maar ze deed erg geheimzinnig en ze hadden het niet. Ik heb het ook nodig tegen jeugdpuistjes Kun je me alsnog laten weten waar ik het kan krijgen? Bedankt vast groetjes Emelie
 
Op 16-06-2017 om 11:09 uur, schreef marion pernot het volgende:
Hallo beste Ik heb je artikel gelezen over Jamu thee en ook dat je verder op zoek ging hiernaar. Ben je al wat wijzer geworden hoe en waar je deze thee het beste kunt kopen? Als natuurproduct ipv thee lijkt het me nog effectiever te werken. Ik ben hiernaar op zoek voor mijn dochter die ernstige acné heeft en die Jamu thee schijnt hier heel goed bij te helpen. Alvast bedankt en ben reuze benieuwd naar je reactie.
 
Op 14-03-2011 om 09:14 uur, schreef Martijn het volgende:
@Ruth we hebben de bron inmiddels toegevoegd. Excuses voor het ongemak!
 
Op 14-03-2011 om 07:20 uur, schreef Ruth het volgende:
De foto die u bij dit berichtje plaatst werd door mij gemaakt in het kader van het fotoproject www.portraitsofasia.be en is als zodanig beschermd. Zou u zo correct willen zijn om een bronvermelding en/of weblink naar de originele foto te plaatsen? Met dank!
 
Op 22-01-2011 om 06:46 uur, schreef kasia vermaire het volgende:
wat goed dank je,ik ga zeker kijken! groetjes kasia
 
Op 22-01-2011 om 12:04 uur, schreef Raymond Westerhout het volgende:
Jamu, is verkrijgbaar in vele verschillende varianten bij diverse toko's, waar het geen wel vaak erg bitter en niet echt lekker is . Je moet dit vaak lange tijd koken/laten trekken soms urenlang.
 
 
Reacties koffiegek.nl

Op 03-01 om 07:21 uur schreef Will het volgende:
Volgens mij helpt Temoe Lawak tegen jeugdpuistjes ...
Jamu: de Indonesische heilzame Thee

Op 25-10 om 09:22 uur schreef Cora het volgende:
Ook ik ben op zoek naar deze leuke theepotjes. Kunt u mij helpen aan een adres?...
Smart Tea Maker

Op 22-10 om 01:11 uur schreef Lonneke van der Wel het volgende:
Ook wij zijn al een tijdje opzoek naar de producent/ importeur. Zou u ons dit kunnen doorgeven?...
Smart Tea Maker

Op 20-07 om 06:45 uur schreef Emelie het volgende:
Ik ben ook op zoek naar jamu thee. Bij een toko gevraagd maar ze deed erg geheimzinnig en ze hadden het niet. Ik heb h...
Jamu: de Indonesische heilzame Thee

Op 16-06 om 11:09 uur schreef marion pernot het volgende:
Hallo beste Ik heb je artikel gelezen over Jamu thee en ook dat je verder op zoek ging hiernaar. Ben je al wat wijzer ...
Jamu: de Indonesische heilzame Thee

Koffie t Molentje
Koffiecentrale.nl
Kaldi
Fleur de Café
Maison Blanche Dael
Koffiebekers bedrukken
Urbanridez.com
Mokken Fabriek
Simon Levelt b.v.
Sponsor Koffiegek
Obatala Coffee
Offerte.nl
WelkeGeraniums?