Thee, Zetwijzen

Thee zetten met losse thee

27 jan , 2020  

Het perfecte kopje thee zetten! Hoewel theezakjes gemakkelijker zijn, is de kwaliteit van losse en hele theeblaadjes beduidend beter. Theezakjes worden namelijk gevuld met theegruis: de restanten die achterblijven en bijeen worden geveegd in theefabrieken.

Losse thee lekkerder en verser
Losse thee is lekkerder omdat deze van betere kwaliteit is dan thee in zakjes. Thee wordt na het bewerkingsproces verdeeld in verschillende gradaties. De mooie grote bladeren worden als losse thee verkocht. Het gebroken blad (fannings) en het verpulverde blad (dust) gaat in zakjes. Door juist die grote bladeren te gebruiken is de thee lekkerder en verser. Verser omdat deze als premium thee direct vanuit de plantage wordt verkocht in plaats van als bulk thee te worden opgeslagen.

Bij losse thee kunnen eenvoudig andere (verse) ingrediënten worden toegevoegd zoals specerijen, bloemen en fruit. Met losse thee kun je eindeloos variëren. Bij zakjes is dat natuurlijk niet mogelijk. Losse thee is trouwens beter voor het immuunsysteem. De hele bladeren bevatten meer antioxidanten (polyfenolen) dan het gruis van zakjes thee. Tenslotte is losse thee duurzamer dan thee in nylon zakjes.

Geef de thee de tijd om te trekken
Belangrijk is hoe je thee zet. De bereidingswijze heeft invloed op de smaak. Gebruik altijd vers koud water. Koud water bevat meer zuurstof en maakt de thee lekkerder. Gebruik voldoende thee maar niet te veel. Voor fijne thee is een theelepel voldoende. Voor grove thee zoals witte thee of kruiden neem je iets meer. Een maatschep is ideaal voor het afmeten van de juiste hoeveelheid. Verwarm de pot voor met kokend water. Laat thee lang genoeg trekken. Losse thee heeft tijd nodig om smaak en kleur te geven in tegenstelling tot zakjes thee waar dat heel snel gaat. Geduld is belangrijk. Doorgaans is 4 tot 5 minuten voor thee voldoende. Groene en witte thee worden na 4 minuten soms wat bitter. Rooibos en kruiden mogen juist weer iets langer.

Kop of glas?
Thee drinken uit een glas is het meest gebruikelijk echter in een porseleine kop smaakt de thee ook goed. Bij glas kunt u de thee beter zien. Hierdoor kunt u de sterkte van uw thee beoordelen terwijl u de thee met een thee-ei in het glas doopt. Zorg wel voor het voorverwarmen van de theekop en theepot door ze om te spoelen met een beetje kokend water. Reinig de theepot nooit met afwasmiddel c.q. sop, maar spoel de pot voor én na gebruik om met kokend water.

Bewaar theeblaadjes altijd op een droge en koele plek, bijvoorbeeld in een theeblik. Thee is oneindig lang houdbaar en bederft niet als je deze kurkdroog, luchtdicht en op een donkere plek bewaart.

, , , ,

By



Geef een reactie