koffiegek.nl    
 
Weblog koffiegek.nl
Thee
Zetwijze
Thee landen
Technieken
Evenementen
Accessoires
Overige
Servies
Contact koffiegek.nl

Dutch Tea Championship


Tip ons!

 

 

 
Thee | 10-09-2019 | Martijn
Thee zetten met losse thee

Het perfecte kopje thee zetten! Hoewel theezakjes gemakkelijker zijn, is de kwaliteit van losse en hele theeblaadjes beduidend beter. Theezakjes worden namelijk gevuld met theegruis: de restanten die achterblijven en bijeen worden geveegd in theefabrieken.

Losse thee lekkerder en verser
Losse thee is lekkerder omdat deze van betere kwaliteit is dan thee in zakjes. Thee wordt na het bewerkingsproces verdeeld in verschillende gradaties. De mooie grote bladeren worden als losse thee verkocht. Het gebroken blad (fannings) en het verpulverde blad (dust) gaat in zakjes. Door juist die grote bladeren te gebruiken is de thee lekkerder en verser. Verser omdat deze als premium thee direct vanuit de plantage wordt verkocht in plaats van als bulk thee te worden opgeslagen.

Bij losse thee kunnen eenvoudig andere (verse) ingrediënten worden toegevoegd zoals specerijen, bloemen en fruit. Met losse thee kun je eindeloos variëren. Bij zakjes is dat natuurlijk niet mogelijk. Losse thee is trouwens beter voor het immuunsysteem. De hele bladeren bevatten meer antioxidanten (polyfenolen) dan het gruis van zakjes thee. Tenslotte is losse thee duurzamer dan thee in nylon zakjes.

Geef de thee de tijd om te trekken
Belangrijk is hoe je thee zet. De bereidingswijze heeft invloed op de smaak. Gebruik altijd vers koud water. Koud water bevat meer zuurstof en maakt de thee lekkerder. Gebruik voldoende thee maar niet te veel. Voor fijne thee is een theelepel voldoende. Voor grove thee zoals witte thee of kruiden neem je iets meer. Een maatschep is ideaal voor het afmeten van de juiste hoeveelheid. Verwarm de pot voor met kokend water. Laat thee lang genoeg trekken. Losse thee heeft tijd nodig om smaak en kleur te geven in tegenstelling tot zakjes thee waar dat heel snel gaat. Geduld is belangrijk. Doorgaans is 4 tot 5 minuten voor thee voldoende. Groene en witte thee worden na 4 minuten soms wat bitter. Rooibos en kruiden mogen juist weer iets langer.

Kop of glas?
Thee drinken uit een glas is het meest gebruikelijk echter in een porseleine kop smaakt de thee ook goed. Bij glas kunt u de thee beter zien. Hierdoor kunt u de sterkte van uw thee beoordelen terwijl u de thee met een thee-ei in het glas doopt. Zorg wel voor het voorverwarmen van de theekop en theepot door ze om te spoelen met een beetje kokend water. Reinig de theepot nooit met afwasmiddel c.q. sop, maar spoel de pot voor én na gebruik om met kokend water.

Bewaar theeblaadjes altijd op een droge en koele plek, bijvoorbeeld in een theeblik. Thee is oneindig lang houdbaar en bederft niet als je deze kurkdroog, luchtdicht en op een donkere plek bewaart.


Reageer op dit bericht >

 
Reacties koffiegek.nl

Op 03-01 om 07:21 uur schreef Will het volgende:
Volgens mij helpt Temoe Lawak tegen jeugdpuistjes ...
Jamu: de Indonesische heilzame Thee

Op 25-10 om 09:22 uur schreef Cora het volgende:
Ook ik ben op zoek naar deze leuke theepotjes. Kunt u mij helpen aan een adres?...
Smart Tea Maker

Op 22-10 om 01:11 uur schreef Lonneke van der Wel het volgende:
Ook wij zijn al een tijdje opzoek naar de producent/ importeur. Zou u ons dit kunnen doorgeven?...
Smart Tea Maker

Op 20-07 om 06:45 uur schreef Emelie het volgende:
Ik ben ook op zoek naar jamu thee. Bij een toko gevraagd maar ze deed erg geheimzinnig en ze hadden het niet. Ik heb h...
Jamu: de Indonesische heilzame Thee

Op 16-06 om 11:09 uur schreef marion pernot het volgende:
Hallo beste Ik heb je artikel gelezen over Jamu thee en ook dat je verder op zoek ging hiernaar. Ben je al wat wijzer ...
Jamu: de Indonesische heilzame Thee

Mokken Fabriek
Obatala Coffee
Koffie t Molentje
Offerte.nl
WelkeGeraniums?
Kaldi
Sponsor Koffiegek
Koffiebekers bedrukken
Maison Blanche Dael
Simon Levelt b.v.
Fleur de Café
Urbanridez.com
Koffiecentrale.nl