Technieken, Thee

Zelf ijsthee maken

30 jul , 2019  

Zelf ijsthee maken lijkt misschien veel werk, maar dat valt reuze mee. Fris of gezoet, met fruit of met kruiden; je zet snel verse ijsthee naar je eigen smaak. Simon Lévelt zette vijf methodes voor je op een rij. En die zijn zo gemakkelijk, dat het zeker de moeite waard is om uit te proberen.

Benodigdheden Om geheel voorbereid te zijn op de zomerse dagen, is het handig om de volgende benodigdheden altijd in huis te hebben:

  • IJstheekan, kop, theethermosfles of lege fles
  • IJsblokjes
  • Mineraalwater of bruisend water, als je geen kraanwater wilt gebruiken
  1. Cold brew Bij een cold brew ga je uit van 10 gram thee op 1 liter water. Doe de thee in een kan en vul hem met water. Het enige dat je daarna nog hoeft te doen, is de kan een nachtje in de koelkast laten staan.
  2. Chilled Hiervoor zet je een sterke thee, met ongeveer 150/0 meer thee dan je normaal gesproken doet. Laat de thee afkoelen en schenk hem daarna in een glas dat gevuld is met ijsblokjes.
  3. Shock brew / Flash brew Met een shock brew (ook wel flash brew genoemd) maak je razendsnel een verkoelende ijsthee. Zet de thee zoals je altijd doet, maar gebruik alleen de helft van het water. Voor het water dat je nu ’tekort’ komt gebruik je ijsblokjes. Als je het lastig vindt om een inschatting te maken van de hoeveelheid ijsblokjes die je nodig hebt, kun je een keukenweegschaal gebruiken: 1 gram ijsblokjes staat gelijk aan 1 ml water. Doe de ijsblokjes in een kan en schenk de warme thee eroverheen.
  4. Ice brew De ice brew methode is ideaal wanneer je kleine kopjes ijsthee wilt drinken, maar duurt wel even. Je bedekt de bodem van een klein theepotje (met ca. 350 ml inhoud) met theeblaadjes en vult hem op met crushed ijs. Daarna laat je het ijs bij kamertemperatuur smelten.
  5. Fruity Je maakt van je ijsthee een heerlijke Fruity Iced Tea door vers fruit aan je ijsthee toe te voegen. Stukjes aardbei, schijfjes limoen of sinaasappel tussen ijsblokjes maken de thee fruitig en fris. Of voeg verse munt, stukjes gember of een scheut honing toe.

Voor ijsthee-inspiratie en meer uitleg over de zetmethoden, lees je hier meer.

, ,

ByGeef een reactie