Technieken, Thee

5 kenmerken van een goede Matcha

30 jan , 2019  

Met de stijgende populariteit van Matcha neemt ook het aanbod in de winkels toe. Maar omdat je geen kostbare Matcha door je cakemix mengt en met mindere kwaliteit Matcha geen smaakvolle theeceremonie kunt houden, leert Simon Lévelt je hoe je de verschillende gradaties Matcha herkent.

Herken kwaliteit 
Door op de volgende vijf kenmerken te letten, maak je onderscheid tussen de verschillende gradaties en herken je snel wat voor kwaliteit Matcha je in handen hebt.

Herkomst 
Check het land van herkomst. In het algemeen komt de hogere kwaliteit Matcha uit Japan. Wanneer Matcha voor een theeceremonie gebruikt wordt, wordt vaak gekozen voor Japanse Matcha.

Gevoel 
Wrijf indien mogelijk de Matcha tussen je vingers. Aan het gevoel en textuur kun je beoordelen of de Matcha van hoge kwaliteit is. Een premium kwaliteit Matcha is erg fijn en voelt zijdeachtig. Een lage kwaliteit Matcha is wat grof en voelt korrelig tussen je vingers.

Kleur 
Voor Matcha geldt: hoe groener, hoe beter. Een goede kwaliteit Matcha herken je aan een helder, frisgroene kleur. Matcha is een schaduwthee. Twee weken voor de pluk worden de theestruiken met matten of zeilen in de schaduw gezet. De struiken reageren hierop door extra chlorophyl aan te maken. Chlorophyl zorgt onder andere voor de groene kleur. Sommige bladeren zijn toch blootgesteld aan zonlicht, ouder of geplukt van een lager deel van de theestruik en heeft daardoor een mindere kwaliteit. De Matcha die hiervan gemaakt wordt heeft een geel/bruine kleur.

Smaak 
Goede Matcha heeft een zoete, hartige (umami) smaak. De L-Theanine, het aminozuur dat thee zijn karakteristieke smaak geeft, wordt ook geproduceerd tijdens het schaduwproces. Omdat in Matcha van een mindere kwaliteit minder L-Theanine aanwezig is, is de smaak daarvan vaak bitterder.

Prijs 
Matcha is verkrijgbaar in verschillende gradaties, maar ook in prijzen. De gemiddelde prijs voor een premium kwaliteit ligt rond de 35,- voor 30 gram. Matcha is ook voor een paar euro te koop, maar het verschil is zeker merkbaar.

Matcha bij Simon Lévelt 
Koop je Matcha met het doel om het te gaan drinken, kies dan voor een goede kwaliteit Matcha. Een lagere kwaliteit Matcha is minder geschikt voor het houden van ceremonies, maar is prima te verwerken in recepten.

Omdat Simon Lévelt wil dat je voor iedere gelegenheid Matcha in huis hebt, vind je in het assortiment twee verschillende gradaties Matcha. De Matcha Akashi is een premium kwaliteit en zeer geschikt voor het houden van ceremonies of voor gewoon een kom tussendoor. De Matcha Garucha is de cooking grade en perfect om mee te bakken of te koken.

Wil je meer weten over Matcha en ideeën opdoen voor heerlijke recepten, klik dan hier.

, ,

ByGeef een reactie