Thee

De top der theeën: Royal First Flush

13 mei , 2023  

Thee uit Darjeeling is één van de mooiste theeën ter wereld, vandaar vaak de verwijzing naar ‘de champagne onder de theeën’. Thee mag niet zomaar Darjeeling heten, het is namelijk een beschermde geografische aanduiding, net zoals een ‘appellation contrôlée’ de herkomst van Franse wijnen garandeert.

Exclusieve lentepluk uit Darjeeling
Darjeeling ligt in het noordoosten van India, aan de voet van de Himalaya. De verschillende jaargetijden hebben een grote invloed op de smaak van de thee; elk seizoen zorgt voor een unieke smaak. Darjeeling is vooral befaamd om de lentepluk. De first flush – oftewel lentepluk – wordt geplukt van half maart tot half april. Omdat het de allereerste pluk na de winterpauze is, heeft de thee een prachtig aroma. De theebladeren zijn groen, nog niet vlezig en bevatten weinig sap. De thee is langzaam gegroeid en daardoor extreem geurig, fris en bloemig met een volle body.

Het ambacht achter deze bijzondere lentepluk
De theebladeren van de lentepluk worden verwerkt als zwarte thee, maar omdat het blad heel jong is, is de smaak zo bloemig en licht, dat het enigszins doet denken aan een groene thee. Wanneer halverwege maart de lente aanbreekt in Darjeeling, worden alleen de twee bovenste lichtgroene blaadjes en de ongeopende knop (two leaves and a bud) met de hand geplukt. Na de pluk doorloopt de Royal First Flush in de basis dezelfde productiefases als die van zwarte thee, namelijk: verflensen, rollen, oxideren, drogen, graderen. Ondanks dat er bij de productie van zwarte thee dezelfde fases worden doorlopen, loopt de tijdsduur van elke fase per plukseizoen nogal uiteen. Dat heeft onder meer met de omgevingstemperatuur te maken, de dikte en afmeting van het blad en de hoeveelheid vocht die het blad bevat. Omdat het in maart relatief koud is, moet het blad langer verflensen om zijn vocht kwijt te raken. Ook is de lentepluk een wat dikker, stugger blad, met relatief weinig vocht. Het blad van de Royal First Flush wordt met uiterste precisie bewerkt om de aroma’s optimaal te behouden. Om te voorkomen dat het breekt, wordt het korter en voorzichtiger gerold. Daarnaast is het belangrijk dat het blad bij de verwerking niet te heet wordt, dit zou ten koste gaan van het bijzondere aroma. De Royal First Flush wordt dan ook maar kort geoxideerd. Doordat er voorzichtig wordt gerold en de oxidatie kort is, blijft het blad relatief groen.

Biologische delicatesse
De Royal First Flush van Simon Lévelt komt van de theeplantage Ambootia Tea Estate. Ambootia is al tientallen jaren onze vaste partner en verbouwt op biologisch-dynamische wijze. Dat betekent dat theeplanten in samenhang met de maanstanden worden geplant en gesnoeid en dat ze groeien op een gezonde grond. Vrij van kunstmatige stoffen. Deze manier van telen resulteert in een krachtige en gezonde theetuin, die de meest geurige thee oplevert. De thee groeit op een gemiddelde hoogte van maar liefst 1300 meter en wordt altijd met de hand geplukt.

Vervoer per boot
Bij ons vind je deze lentepluk ‘pas’ begin juli in onze speciaalzaken. Wij kiezen er namelijk voor om óók de Royal First Flush per boot te vervoeren. Dit is in tegenstelling tot andere aanbieders van deze exclusieve thee, die er vrijwel altijd voor kiezen om de thee te vervoeren per vliegtuig. Hoewel je deze prachtige thee dan eerder kunt aanbieden, is het een stuk schadelijker voor het milieu. Zodoende dat wij kiezen voor vervoer per boot en vind je bij ons de thee iets later in onze speciaalzaken.

De Royal First Flush van 2023
Ook dit jaar heeft de Royal First Flush weer alle elementen in zich die je mag verwachten van deze limited edition thee. Deze florale lentepluk heeft een mooie balans tussen zacht, lichtzoet, aromatisch en een mild bittere nasmaak. De kenmerkende smaak en geur van asperges is duidelijk aanwezig, evenals het kleine “druivenpitje” in de afdronk. Een intense en aromatische premium lentepluk van een geweldige kwaliteit.

De Royal First Flush van dit jaar, kan op verschillende manieren gezet worden. Afhankelijk van welke smaaktonen je graag naar voren wil laten komen. De body is voller en de smaak zachter bij een hogere dosering en een kortere infusie. De fervente Royal First Flush liefhebber, die op zoek is naar de mild bittere ervaring, kan het standaard zetadvies aanhouden van 2 gram op 5 minuten met water van 100 °C.

Reserveer de Royal First Flush bij Simon Lévelt
Benieuwd geworden naar de smaak van deze exclusieve thee? Je kunt de Royal First Flush alvast reserveren! Vul op deze pagina je gegevens in en geef je bestelling door. Zodra de Royal First Flush binnen is, krijg je hierover van ons bericht en kun je genieten van deze limited edition thee.

, , , , ,

ByComments are closed.