Horeca, Technieken

Agrofoodpluim voor thee van Zundertse bodem

10 feb , 2020  

Tea By Me uit Zundert ontving vrijdagmiddag uit handen van gedeputeerde Anne-Marie Spierings de Agrofoodpluim. Het heeft iets gezelligs. Daar staat bij het Zundertse bedrijf Tea By Me een delegatie van de provincie Noord-Brabant. Gedeputeerde Annie-Marie Spierings in hun midden. Uit een grote paellapan pakken ze plukjes zojuist verhitte theebladeren en knijpen die met hun handen tot ballen. ,,Zo worden de cellen in de theebladeren gebroken”, leerden ze iets eerder van theesommelier Dionne Oomen. Nodig om de oliën, geur en smaak los te maken.

Terwijl draaiend en knedend haar handpalmen langzaam plakkerig worden, vraagt Spierings honderduit. Hoe Johan Jansen van Tea By Me op het idee kwam om thee te gaan produceren, hoe het zit met de geringe CO2-uitstoot, wie de afnemers zijn en ga zo maar door. Vragen die passen bij het doel van haar bezoek. Ze komt Jansen een Agrofoodpluim uitreiken.

Pluim
Die pluim wordt ongeveer eens per maand verstrekt aan een Brabantse ondernemer die meer heeft te bieden dan het gangbare. Bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid en innovatie. ,,Ik heb er al heel wat uitgereikt”, zegt Spierings, die zich inmiddels met het gezelschap heeft verplaatst naar de (onverwarmde) kassen. ,,Maar dit is wel één van de uniekste.” Zoveel theeplantages telt Brabant niet. Welgeteld één.

Een bedrijf dat werd geboren uit liefde voor de thee. Ingegeven door een opa die het altijd dronk en het in een Grolschflesje meenam naar zijn werk. Toen Jansen jaren geleden in China ontdekte dat alle thee, zwart, groen en wit van één en dezelfde plant komt: de camelia sinensis, was hij, als professioneel teler en liefhebber van unieke planten, niet meer te houden. Met als naam Tea By Me besloot hij thee te gaan verbouwen bij zijn bedrijf Special Plant.

Inmiddels ligt het Zundertse theemerk Joan in talloze supermarkten, staat het op het menu van restaurants en is er vraag vanuit het buitenland. Om te groeien moest Jansen onlangs reorganiseren. Tea By Me breidt uit, de andere tak van zijn bedrijf, Special Plant, krimpt. De pluim? ,,Daar ben ik hartstikke blij mee”, zegt hij. ,,Het is een opsteker voor jaren werk.”

Bron: BNDeStem

, , , ,

ByGeef een reactie