Thee

Gezonde losse kruidenthee

30 jan , 2019  

We kunnen allemaal wel een aantal merken opnoemen die in onze ogen gezonde producten maken. Ik denk zelf meteen aan Zonnatura en Weleda. Geen idee of hun producten ook echt gezond zijn, maar bij mij is hun branding in ieder geval gelukt. Veel Duitse merken vinden het ook heerlijk om met gezond of wetenschappelijk verantwoord hun producten te verkopen. Met  een echte doktor om de artikelen aan te prijzen, wordt de geloofwaardigheid vergroot.  Het  nadeel is wanneer herr doktor er toch enigszins naast zit en de schadeclaims binnendruppelen. Het gezonde imago van het merk is dan moeilijk hoog te houden.

Kruidenthee
Wij als Fleur de Café kiezen er liever voor om onze klanten zelf te laten kiezen wat zij gezond vinden. Toch wil ik een aantal theesoorten uit ons assortiment onder de loep nemen die van zichzelf super gezond zijn en niet vanwege onze merknaam. Die theesoorten vallen onder de categorie kruidenthee en zoals de naam al verraad is de thee samengesteld uit kruiden. Tegenstrijdig genoeg is kruidenthee dus eigenlijk geen thee, omdat er geen theeblad (zwarte, groene of witte thee) in zit. Daardoor bevat kruidenthee ook geen theïne of looizuur. De warme drank wordt dan ook wel Tisane of kruidenaftreksel genoemd, maar voor het gemak noemen wij ze toch kruidenthee.

Brandnetelthee
Brandnetels zijn tegenwoordig misschien wel de meest gehate planten. Ze groeien overal, ze prikken en laten vervolgens ook nog eens irritant jeukende bultjes achter en zijn niet eens mooi. Brandnetels kampen met een behoorlijk imago probleem zou je kunnen zeggen.  Toch worden brandnetels al vanaf de oude Griekse en Romeinse tijd geroemd om hun bijzondere eigenschappen en in die tijden gebruikt als groente en medicijn. Het drinken van deze gezonde kruidenthee getrokken van gedroogde brandnetelblaadjes heeft ook nu nog een bijzonder gezonde uitwerking zoals:

 • Brandnetel goed is voor de huid. Het voorkomt en geneest huiduitslag, steenpuisten, acné, zweren en het gaat vette huid en haren tegen.
 • Brandnetel barst van de voedingsnutriënten en is daardoor zeer goed tegen bloedarmoede, mineraaltekorten, zwakte, ouderdomszwakte, beenkrampen, voorjaarsmoeheid of na tijdens het herstel van een langdurige ziekte.
 • Brandnetel is een versterkende plant tegen allergische aandoeningen zoals huisstofmijtallergie, hooikoorts en neusslijmvliesontsteking.
 • Brandnetel werkt spijsverteringbevorderend.
 • Brandnetel is goed voor de botten.

Gemberthee
De wortel van de gemberplant wordt van oudsher als specerij en als kruidengeneesmiddel gebruikt. Van de gesneden wortel kan zowel in verse als in droge vorm thee worden gezet.  Waarbij het gebruik van de gedroogde vorm nog  beter is, omdat tijdens het droogproces alleen de werkzame stoffen in de wortel achterblijven. Het drinken van gemberthee is in opmars en dat is niet zo verwonderlijk want ook deze gezonde kruidenthee heeft bijzondere eigenschappen.

 • Gemberthee helpt de maag en darmen te kalmeren. Gember kan misselijkheid door reisziekte en ochtendmisselijkheid verlichten.
 • Gember helpt stress te verminderen en verbetert je gemoedsrust.
 • Versterkt het immuunsysteem en beschermt tegen infecties, verkoudheid en griep.
 • Verbetert de doorbloeding. Gember bevat diverse vitamines, mineralen en aminozuren die de bloedcirculatie in het lichaam kunnen verbeteren.
 • Natuurlijke pijnstiller. Of je nu hoofdpijn hebt, pijnlijke ledematen van de kou of spierpijn na een intensieve training, gemberthee kan het ongemak helpen te verlichten.
 • Gemberthee kan je helpen gewicht te verliezen; gember versnelt de spijsvertering.
 • Daarnaast helpt gember vet te verbranden.

Kamillethee
Wie kent dit bloemetje niet Een geel geurig bolletje met witte bloemblaadjes er om heen. Het groeit zo maar in de natuur vaak op braakliggende terreinen of in de berm. De kwetsbare uitstraling van het bloemetje laat je niet vermoeden wat de uitwerking kan zijn. Van de gedroogde bloemetjes kan thee gezet worden. Het drinken van deze gezonde kruidenthee  is bijzonder gezond.

 • Neem zodra je hoofdpijn of migraine voelt opkomen een kop kamillethee. In het beginstadium kan kamille de hoofdpijn afzwakken.
 • Kamillethee werkt ook ontspannend wanneer je stress ervaart.
 • Ook werkt kamille ontstekingsremmend, pijnstillend en desinfecterend.
 • Daarnaast is kamille heel heilzaam bij griep en verkoudheid.

Lindebloesemthee Lindebloesem is de bloesem afkomstig van de Lindeboom. Dus eigenlijk geen kruid, maar meer een bloementhee. De Linde is een boom en wordt van oudsher als heilig beschouwd. De boom bracht leven en voedsel voort en daardoor vaak als vrouwelijk beschouwd. In de volksgeneeskunde wordt lindebloesemthee als zeer gezond beschouwd.

 • Het drinken van lindebloesemthee werkt als vocht-, zweet- en urine uitdrijvend middel.
 • Wetenschappelijk aangetoond is de werking bij verkoudheid en droge prikkelhoest.
 • Lindebloesemthee kan ingezet worden bij angst, slapeloosheid en prikkelbaarheid en stress.
 • Het kan helpen bij spijsverteringsproblemen, zeker als die met spanningen samenhangen.

Andere kruidentheesoorten 
Er zijn nog veel meer gezonde theesoorten in ons assortiment te vinden die ik u toch ook nog wil noemen met de belangrijkste eigenschap.

 • Munt – het drinken van muntthee werkt opwekkend, daardoor bent u meer alert in het verkeer, werk en studie.
 • Verveine – wordt veel in Frankrijk gedronken, werkt kalmerend  en daardoor heel geschikt als avondthee.
 • Zoethout – zoethout is van nature zoet en heeft als thee een positieve invloed op keelpijn, verkoudheid en op uw luchtwegen.

Gezonde kruidenthee
Wanneer u inmiddels overtuigd bent van de gezonde eigenschappen van bovenstaande theesoorten, in onze webshop vindt u deze in verschillende hoeveelheden. Wilt u de thee medicinaal gaan gebruiken dan raden wij aan te overleggen met uw huisarts. Want hoewel de kruiden gezonde eigenschappen hebben, willen wij graag dat u zelf beslist wat u gezond vindt. Wat wij u als Fleur de Café wel garanderen is thee van hoge kwaliteit en met bovendien heerlijke smaak.

, , , , , ,

ByGeef een reactie