Thee

Nieuwe wetgeving rond fruit- en kruidentheeën

19 aug , 2021  

Op 1 januari 2022 gaat er een nieuwe biologische wetgeving van die gevolgen heeft voor alle biologische theesoorten waarin een aroma is verwerkt. Volgens de nieuwe wet moet bijvoorbeeld bij kaneelthee 95% van de grondstoffen van het kaneelaroma van kaneel afkomstig te zijn. Dat klinkt logisch, maar voorheen hoefde dit niet per se; het was ook toegestaan om een aroma te creëren met andere natuurlijke ingrediënten die de smaak en geur van kaneel benaderde. Waar we dus nu nog vrij zijn om de thee smaak en geur te geven met een natuurlijk aroma bestaande uit een mix van ingrediënten, is het vanaf 2022 van belang dat we voor ten minste 95% het ingrediënt gebruiken die de naam aan de thee geeft. Om deze reden worden alle fruit- en kruidentheeën van onze partner Simon Lévelt aangepast.

Biologische grondstoffen
Daarnaast is het beperkt toegestaan om natuurlijke aroma’s van niet-biologische oorsprong te verwerken in biologische thee. De nieuwe wetgeving draagt namelijk op dat maximaal 5% van biologische producten uit natuurlijke, niet-biologische aroma’s mag bestaan. Vrij technisch verhaal, nietwaar? Gelukkig is het verhaal over de smaak minder ingewikkeld. Omdat we andere ingrediënten gebruiken, zal de smaak logischerwijs ook wat veranderen. De één zal dit puurder en verfijnder vinden, de ander zal even moeten wennen aan de nieuwe samenstelling. Zo persoonlijk is smaak. Vorig jaar zijn wij al begonnen met het uitvoerig testen van nieuwe grondstoffen en recepturen zodat onze theeën helemaal klaar zijn voor de nieuwe regels.

Wat verandert er aan de thee?
Inmiddels is van veel van onze fruit- en kruidentheeën de receptuur al gewijzigd. De smaken zijn 100% afkomstig van het echte fruit. Zo is de smaak van citroen in bijvoorbeeld onze Sunny Citrus volledig afkomstig van citroen. De smaak is hierdoor verfijnder, nog puurder en 100% eerlijk.

Veranderingen in ons thee-assortiment
Voor een klein deel van onze fruittheeën kan het zijn dat we momenteel geen geschikt aroma kunnen vinden. Het betekent dat deze theeën plaatsmaken voor een andere smaak. Ons theeassortiment kan dus nog wat wijzigen. Natuurlijk houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen.

Bron: SimonLevelt.nl

, , , ,

ByComments are closed.